Eigenlijk sinds de tijd dat ik blogs tik over de zorg, leest er een vriendin mee. Ze heeft geen achtergrond in de zorg, maar wel een uitstekend oog voor taal. Geregeld krijg ik berichtjes van haar met te verbeteren typ- of stijlfouten. Of heel geïnteresseerde, inhoudelijke vragen.

Superblij ben ik met die appjes. Want ik typ de blogs meestal als ik in bed lig, en het wil dan wel eens voorkomen dat ik onverhoopt niet meer zo scherp ben. Fijn als iemand er dan nog even overheen leest.

Gisteren kwam in ons gesprek de term ‘dementerende oudere’ voorbij en bijna als vanzelf corrigeerde ik naar ‘oudere met dementie’. Vervolgens hadden we het daar even over. Iemand lijdt aan een ziekte, maar is zijn ziekte zeker niet.

Nu kan ik me best voorstellen dat er in spoedeisende settings gedacht en gesproken wordt over de dingen die aan de hand zijn. Dat er in kamer 1 een femurfractuur ligt, in kamer 2 een trauma capitis en in kamer 3 een acute buik*.

Ik hoop dan wel, dat de zorgverleners die zo praten, zich realiseren dat er een, vaak angstige, mens achter het probleem zit wat ze zijn geworden.

Tot mijn verbazing kwam ik gister nogmaals bij dit onderwerp terecht. Ik was aan het lezen in de Nursing** en daar stond in een interview alweer de term ‘dementerende oudere’.

Nu vraag ik me af of ik misschien te kritisch ben. Ik neem aan dat de dame die geïnterviewd werd en degene die de vragen stelde hun patiënten niet als een ziekte beschouwen. Is het struikelen over het woordgebruik dan muggenzifterij van mijn kant?

Dat kan zo zijn, maar ik ga er zelf toch op blijven letten. Ik snap echt dat er in gesprek/overleg/wandelgangen termen gebruikt worden die niet helemaal politiek correct zijn. Maar in rapportages, brieven, publicaties en zeker ook in gesprek met de patiënten vind ik dat het moet blijven gaan over de mens achter het ziektebeeld.


* voor de goede orde, ik heb bijzonder weinig recente ervaring in de spoedzorg, maar ik kan me voorstellen dat het zo gaat.

** dit is het blad van de V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten

Afbeelding: via Pexels. Hopelijk is deze mooie dokter aan het nadenken over hoe hij over zijn patiënten praat.